Dáme tortillu?

Když nevíte, co k rychlému obědu nebo večeři, mějte v zásobě tortilly. Na trhu jsou celozrnné, bezlepkové, nebo si můžete udělat domácí. Já většinou nestíhám, tak mám v zásobě kupované a když potřebuji, udělám si rychlou směs, kterou dám do tortilly a už si mlaskám. Můžete ji sbalit na cesty s sebou nebo si ji schovat na večeři. A opravdu tam můžete dát vše, co máte doma a máte rádi.

Ingredience

  • 1 cibule
  • lžíce olivového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • 8 větších žampiónů
  • 1/2 plechovky kukuřice
  • větší hrst mraženého hrášku
  • 1 tempeh (lahůdkový nebo uzený)
  • 1 větší mrkev
  • 1 červená paprika
  • 1 plechovka krájených rajčat
  • hrst baby špenátu
  • sojanéza nebo bílý jogurt
  • tymián, oregáno, sůl, pepř, česnek
  • lžíce lahůdkového droždí
  • tortilly

Postup

Nejprve nakrájíme zeleninu. Cibuli na kostičky, česnek na plátky, žampiony oloupeme a nakrájíme je také na plátky. Papriku nakrájíme na nudličky a nakonec tempeh, který nakrájíme na kostičky.

Na olivovém oleji orestujeme cibuli a po chvilce přidáme i česnek. Přidáme žampióny, mrkev a papriku a pomalu mícháme. Když je zelenina měkká a přitom křehká, přisypeme kukuřici a hrášek. Necháme prohřát a přisypeme tempeh. Celou směs zalijeme rajčatovou směsí, promícháme a okořeníme bylinkami, solí a pepřem. Můžeme přidat trochu datlového syrupu, pokud jsou rajčata do kysela.

Do sojanézy nebo bílého jogurtu přidáme podle chuti bylinky a lahůdkové droždí.

Vyndáme tortillu, pokropíme ji trochu vodou a prohřejeme ji na pár vteřin na pánvi z obou stran, aby změkla a byla tvárná. Tortillu potřeme ochucenou sojanézou nebo bílým jogurtem a posypeme hotovou směsí z pánve. Přidáme listovou zeleninu, co máme po ruce – v mém případě pár lístků baby špenátu. Zabalíme a máme hotovo.

Do tortilly můžete zabalit opravdu všechno. Zbyla vám čína s rýží od večeře, nebo pár zeleninových karbanátků? Karbanátky můžete rozdrobit a přidat k zelenině do tortilly. Čína s rýží je zabalená v placce také velmi dobrá. Můžete místo sojanézy přidat avokádovou pomazánku, rostlinné pomazánky nebo i hummus. Prostě vše, co máte rádi nebo co potřebujete spotřebovat.