Jarní půst

Každý den jeden zdravý recept navíc pro Vaši inspiraci. 40 tipů, 40 dobrot pro Vaše zdraví.

Muffiny s jahody a čokoládou

Skvělý moučník, který máte za pár minut hotový. Ani mi nepřijde, že jedu půst už 4. den. Je mi skvěle, jím samé dobroty, nemůžu se toho nabažit :). Celý recept najdete zde.

Zeleninové karbanátky s pečenými bramborami a pečenou řepou

Dnes rychlý a přitom výborný rostlinný oběd. Takhle se mi ten půst moc líbí!
Celý recept na tuto skvělou dobrotu naleznete zde.

Také jsem letos poprvé nasadila výborný kopřivový čaj. Už jste začali? Detoxikuje, je plný antioxidantů a z mlaďounkých kopřiv je nejsilnější. Tak šup šup, hledat kopřivy a pít 2x – 3x denně!


Kuskus s kořeněnými rajčaty

Kuskus s kořeněnými rajčaty

  • 250 g kuskusu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule
  • 1 plechovka červených fazolí (nebo 180 g vařených předem)
  • 1 červená paprika
  • 1 plechovka oloupaných rajčat (nebo pečených domácích)
  • kurkuma, sůl, pepř, italské bylinky (oregáno, tymián, bazalka)
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička třtinového cukru

Kuskus nasypeme do hrnce a zalijeme ho horkou vodou v poměru 1 díl kuskusu a 2 díly vody. Přiklopíme pukličkou a necháme 10 minut odpočívat. Pak můžeme zakápnout olivovým olejem a načechrat vidličkou.

Na olivovém oleji orestujeme nakrájenou cibulku. Přidáme pokrájenou papriku a červené fazole. Chvilinku necháme na pánvi prohřát a zalijeme rajčaty. Necháme je pustit šťávu a přidáme koření, bylinky, cukr a utřený česnek.

Do omáčky vmícháme hotový kuskus, promícháme a můžeme podávat s lístky babyšpenátu a další listové zeleniny.


Cizrnové karbanátky se zeleninovým salátem, šťouchanými brambory a smetanovou pepřovou omáčkou

Uvaříme cizrnu (250 g) nebo vezmeme cizrnu z 1 konzervy a rozmixujeme ji se směsí bylinek (tymián, oregáno, majoránka). Přidáme vajíčko nebo namočená lněná semínka, nakrájenou cibuli, 2 stoužky česneku, hladkou mouku, sůl a pepř. Vše vymícháme do těsta, aby šly dělat karbanátky a pečeme v troubě na 180 stupňů cca 15 – 20 minut. Podáváme se zeleninovým salátem, šťouchanými brambory a pepřovou omáčkou z rostlinné smetany.

Pepřovou omáčku vytvoříme tak, že si na olivovém oleji orestujeme cibulku, zahustíme trochou hladké mouky, vlijeme zeleninový vývar a povaříme. Ke konci nalijeme sójovou smetanu a dochutíme bílým pepřem a solí.