Krtkův dort zdravě

Krtkův dort je můj oblíbený. Nejprve u nás začal ten z krabice, pak jsme přesedlali na poctivý domácí, který je plný smetany a cukru a nakonec jsem se dostala k parádnímu receptu – bez mléka, bez bílého cukru a bez pšeničné mouky. A chuťově je ještě lepší jak originál. Takový dort se pak jí s klidným svědomím, no neberte to!

Ingredience

Suchá část

  • 350 g hladké špaldové mouky
  • 240 g kokosového cukru
  • Špetka vanilkových semínek
  • 80 g holandského kakaa
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • Špetka soli

Mokrá část

  • 380 g jablečného pyré (poduste chvilku oloupaná a nakrájená jablíčka s trochou vody a rozmixujte tyčovým mixérem)
  • 400 ml rostlinného mléka
  • 130 ml studené kávy
  • 150 ml řepkového oleje
  • 2 lžičky jablečného octa

Náplň

  • 800 ml vychlazeného kokosového mléka (dejte plechovky na 24 hodin do lednice nebo na 4 hodiny do mrazáku, aby se oddělila voda a kokosový tuk)
  • 2 lžíce moučkového cukru (tyčovým mixérem rozmixujte třtinový nebo kokosový cukr)
  • 100 g hořké čokolády
  • 3 zralé banány

Postup

Rozehřejeme si troubu na 180 stupňů a vymažeme dortovou formu kokosovým olejem.

Veškeré ingredience ze suché části smícháme dohromady v jedné míse. Ve druhé míse promícháme mokré ingredience – vzniklou směs pak pomalu vmícháme k suchým ingrediencím.  Vznikne nám hladké těsto, které vlijeme do dortové formy a dáme na 50 minut péct. Zkusíme špejlí, jestli je těsto hotové – špejle by po vyndání měla být suchá. Korpus necháme úplně vychladnout.

Korpus vydlabeme vidličkou tak, aby nám vznikla miska s přibližně centimetrovým okrajem. Zbylé drobky odkládáme do misky vedle.

Vytvoříme si rostlinnou šlehačku. Vyndáme nachlazené plechovky a oddělíme do misky tuhou část od kokosové vody (vodu pak můžeme vypít nebo použít do smoothie). Vezmeme mixér a kokosový krém šleháme nejprve na malé otáčky, pak přidáme, dokud nevznikne krémová konzistence. Vmícháme moučkový cukr a hořkou čokoládu, kterou jsme nasekali na malé kousky.

Banány podélně rozpůlíme a poklademe je řezem dolů do vydlabaného korpusu. Potřeme je kokosovým krémem a celý vršek posypeme nadrobeným vydlabaným korpusem. Vznikne nám tak hezká krtčí hromádka. Dort necháme vychladit na pár hodin v lednici a můžeme si pochutnávat.