Černá rýže s kurkumou a fazolemi

Místo červených fazolí můžete použít bílé a černou rýži nahradit červenou, hnědou nebo natural. Nebojte se experimentovat a poznávat nové druhy rýže, ta chuť vás překvapí!

Co obsahuje navíc černá rýže? Na rozdíl od bílé rýže je plná antioxidantů, esenciálních aminokyselin, vitamínů, zinku, vápníku, fosforu a železa. Léčivé účinky černé rýže jsou ukryty v černé venkovní vrstvě – otrubách – čistí játra, snižuje hladinu špatného cholesterolu, má protizánětlivé účinky a mnoho dalšího.

Ingredience

  • 3 stroužky česneku (nakrájený na plátky)
  • 1 ČL (čajová lžička) nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • 2 ČL bílé miso pasty
  • 2 PL (polévková lžíce) lahůdkového droždí
  • špetka mleté kurkumy
  • špetka mletého koriandru
  • špetka kmínu
  • špetka pepře
  • 1 šálek černé rýže (hnědá, červená)
  • 2 a půl šálku zeleninového vývaru nebo vody
  • 1 PL olivového oleje
  • 3 šálky malých růžiček brokolice
  • 1 šálek mražené kukuřice
  • 1 mrkev nakrájená na plátky
  • 100 ml sójové smetany
  • 1 a půl šálku vařených červených fazolí nebo z plechovky propláchnutých

Postup

Na velké pánvi ohřejeme 2 polévkové lžíce vody. Vložíme do ní plátky česneku, nastrouhaný zázvor a 1 minutu vaříme. Přidáme miso pastu, lahůdkové droždí, kurkumu, mletý koriandr, kmín, pepř a nakonec rýži. Promícháme, zalijeme vodou nebo vývarem a přivedeme k varu.

Snížíme teplotu na nízký stupeň, zakryjeme pukličkou a pomalu vaříme
35 – 40 minut. Dokud není rýže měkká, občas promícháme.

Mezitím na olivovém oleji restujeme brokolici s mrkví. Když zelenina začne měknout, přisypeme kukuřici a fazole. Zalijeme rostlinou smetanou, prohřejeme a nakonec smícháme s hotovou rýží.

Hotovou směs podáváme se zeleninovým salátem – já zvolila ledový salát s červenou řepou a paprikou, který jsem zalila rýžovým olejem a balsamikem.