Rostlinný guláš Pozole Rojo

Mexické jídlo, které mě dostalo! Pokud máte doma muže, kterému chcete udělat radost něčím zdravějším, přidejte trochu chilli a s tímhle kouskem nemůžete šlápnout vedle. Je to rychlé, syté jídlo, kde si jako přílohu můžete dát vše, co máte doma – rýži, bramborové gnocci, bulgur, těstoviny,… cokoli vás napadne.

Ingredience

  • 3 červené špičaté papriky (pro odvážné je nahraďte sušenými chilli papričkami)
  • 1 velká cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 hrnky teplé vody
  • 1 cuketa
  • 2 lžíce kakaového prášku (vážně jsem se nespletla :))
  • 1 lžička olivového oleje
  • 1 uzený tempeh
  • 2 lžičky sójové omáčky
  • 1 plechovka kukuřice
  • sušené oregano, mletý římský kmín,
  • 1/4 lžičky soli
  • 5 hrnků zeleninového vývaru
  • 1 lžička javorového nebo datlového sirupu
  • šťáva z 1 citrónu

Postup

Na pánvi orestujeme nakrájenou papriku na nudličky. Když trochu zhnědnou, dejte je do mixéru společně s česnekem, kakaem a 2 hrnky teplé vody. Rozmixujeme na hustší kaši.

Na olivovém oleji restujeme nakrájenou cibuli (přibližně 2 minuty), poté přidáme nakrájený tempeh a opět chvilku promícháváme. Přilijeme sójovou omáčku a nasypeme nakrájenou cuketu, kukuřici a koření. Zkuste vše po lžičce a pak případně dochuťte. Dosolte.

Do připravené směsi nalijeme rozmixovanou omáčku z paprik, promícháme, aby se vše obalilo, nalijeme vývar a necháme přibližně 20 minut vařit, aby se všechny chutě krásně prolnuly. Nakonec dochutíme javorovým sirupem a šťávou z citrónu (nebo z limetky).

Podávejte například s rýží a s hromadou čerstvé zeleniny – nakrájejte si na nudličky bílé nebo červené zelí, pórek, ředkvičku a zasypte čerstvým koriandrem.