Mrkvová směs s pečenou řepou

Rychlý efektivní oběd, který teď v podzimních dnech krásně prohřeje. Malé děti vám pomohou strouhat a za pár minut můžete podávat.

Rozhodla jsem se, že si na pár dní odpočinu od masa a mléčných výrobků. Vaření je rychlé, jednoduché a hlavně nejste po jídle unavení a máte spoustu energie. Pokud maso nahradíte jinou dostupnou bílkovinou, je rozhodně doporučující si od něj párkrát do týdne odpočinout. Určitě vám to jen prospěje 😉

 

Mrkvová směs
Ingredience:
  • 1 cuketa
  • 4 větší mrkve
  • 3 cibule
  • Lžíce olivového oleje
  • Hrst slunečnicových semínek
  • Sójová omáčka
  • Kmín
  • 2 stroužky česneku
  • Sůl, pepř
  • Směs koření podle chuti (grilovací, čínská směs,…)
  • Lžíce medu
  • 1 uzené tofu
Postup

Nakrájejte si cibuli, kterou orestujte na olivovém oleji. Cibuli zasypte kořením a ke konci přidejte na plátky nakrájený česnek.

Na struhadle si na plátky nakrájejte neoloupanou cuketu a mrkev – můžete i ručně nakrájet na tenké plátky. Přidejte k cibuli, chvilku restujte, zasypte semínky, dejte lžíci medu, zakápněte sójovou omáčkou a nechte chvilku dusit – dokud nebude zelenina krásně křupavá. Ke konci přidejte balíček uzeného tofu, které nechce hezky prohřát.

Ochutnejte, případně dokořeňte. Můžete podávat s rýží, pečenými brambory, zabalit do tortilly. Kreativitě se meze nekladou 😉

 

Pečená řepa
Ingredience:
  • 3 neoloupané cukety
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžíce balzamika
  • sůl
  • pepř
  • tymián
Postup

Do trouby dejte cukety, které jste zabalili do alobalu a pečte přibližně hodinu na 180 stupňů, dokud nejsou měkké. Vyndejte a můžete i týden skladovat v ledničce, dokud se nerozhodnete, že ji použijete. Můžete nakrájet do salátů, podávat jako přílohu k jídlu nebo ještě na chvíli zapéct v troubě na sladko-slano.

Postup je jednoduchý. V misce rozmícháme 3 lžíce olivového oleje a 1 lžíci medu. Přidáme lžíci balzamika, sůl, pepř, tymián nebo rozmarýn. Řepu obalíme ve vzniklé směsi a dáme na 20 minut do trouby na 180 stupňů. A pak už můžeme přidat do salátu, k zeleninovým směsím, k sýrům a podobně. Tyčovým mixérem z ní uděláte i skvělou pomazánku.