Kváskový chléb žitno-špaldový

Kváskové pečivo je skvělé pro Vaše tělo. Podporuje zažívání, nastartuje Vaši imunitu a pokud použijete celozrnou mouku, dodáte tělu mnoho živin. Chléb je nadýchaný a pokud ho doma jednou upečete, už se Vám po obyčejném kupovaném ani nezasteskne.

IMG_1172

Uvedemé množství je na velkou bochníkovou formu o délce 26 cm.

Postup

1. den

  • 2 lžíce žitného kvásku
  • 60 g tmavé nebo světlé žitné mouky
  • 60 g vody (odstáté pokojové teploty)

Do mísy dejte kvásek a použitou skleničku od kvásku vraťte do lednice. Přidejte mouku, vodu a promíchejte. Zakryjte potravinářskou fólií a nechte stát na kuchyňské lince 8 – 12 hodin.

2. den

  • 150 g tmavé nebo světlé žitné mouky
  • 300 g špaldové hladké nebo celozrnné mouky (já většinou míchám půl na půl)
  • 300 g vody (odstáté pokojové teploty)
  • 50 g medu nebo sladového sirupu
  • 10 g soli
  • máslo nebo olej na vymazání formy
  • semínka (dýňová, lněná, slunečnicová,… )

Z oživlého kvásku odeberte dvě lžíce opět do sklenice a vraťte do lednice. Poté přidejte zbývající přísady. Pokud používáte pouze celozrnnou mouku, je potřeba přidat trochu více vody. Promíchejte, aby Vám vzniklo z těsta lepkavé „blátíčko“. Nakonec přidejte i hrst semínek.

Chlebovou formu vymažte tukem a vysypte semínky. Mokrýma rukama postupně přendejte těsto do formy. Pokaždé si namočte ruce, jde to pak lépe. Nebojte se těsto ve formě i uhladit – pouze na mokré dlaně se nebude těsto lepit. Těsto posypte semínky a zasypte trochu moukou.

Formu vložte do igelitové tašky nebo do velkého igelitového pytle, který pak nafoukněte a zavažte. Chleba tak bude mít svůj kynoucí pokojíček, v kterém se mu bude dařit. Necháme ho takto kynout 3 – 5 hodin, aby těsto téměř zaplnilo formu.

Troubu předehřejeme na 230 stupňů a formu vložíme do trouby a pečeme 10 minut. Pak snížíme teplotu na 200 stupňů a pečeme dalších 30 minut. 10 minut před koncem pečení chléb vyklopte z trouby a dopečte ho v troubě na mřížce.

Když má chleba tu správnou hnědou barvu, vyndáme ho z trouby a necháme ho vychladnout na mřížce.

Skladujeme zabalený v bavlněné utěrce a zavřený v chlebníku.