Žitný kvásek

Přibližně dva roky si dělám svůj domácí kváskový chléb. Postupně se mnou tahle dobrota cestuje na mé přednášky a workshopy, někdy ho přivezu klientovi i do poradny, aby ochutnal něco nového. O recept na tento chléb je čím dál větší zájem, tak jsem se rozhodla Vám všem ho poskytnout. A na začátku všeho je kvásek…

 

Základem dobrého chleba je kvásek. O přednostech kváskového pečení Vás přesvědčím v příštím článku, teď Vám pouze popíši rychlý postup, jak si udělat kvásek sami doba. Samozřejmě nejlepší varianta je kvásek už si od někoho, kdo peče doma, vzít, pokud ale ve Vašem okolí nikdo takový není, za čtyři dny budete mít hotovo i „sámo dómo“.

 

Ingredience
  • Celozrnná žitná mouka
  • Odstátá voda pokojové teploty

Postup

1. den
Ve větší nádobě smícháme 100 g mouky a 125 ml odstáté vody. Zakryjeme utěrkou a necháme stát na kuchyňské lince do 2. dne.

2. den
Přimícháme 50 g mouky a 125 ml vody. Přikryjeme a necháme stát do dalšího dne.

3. den
Přimícháme 50 g mouky a 60 ml vody. Přikryjeme a necháme stát do dalšího dne – můžeme již pozorovat, jak se začínají tvořit malé bublinky.

4. den
Přimícháme 50 g mouky a 60 ml vody, přikryjeme a necháme ještě jeden den stát. Pokud proces postupoval správně, těsto má lehce kyselou vůni a je plné bublinek. Z tohoto kvásku již můžeme péct.

Jak uchovávat kvásek?

Kvásek uchováváme v lednici maximálně týden. V uzavřené sklenici skladuji pouze dvě lžíce kvásku, které neustále oživuji. Pokud chci péct, dám do mísy dvě lžíce kvásku, přidám potřebné množství mouky a vody a přes noc kvásek rozkvasím. Prázdnou špinavou sklenici vrátím zpět do lednice. Druhý den odeberu zpět do sklenice dvě lžíce kvásku a v uzavřené sklenici v lednici je uschovám do dalšího pečení.

Potřebné množství mouky a vody se odvíjí od receptu na chleba. Již pro Vás připravuji postup na můj nejmilejší žitno-špaldový chléb z celozrnné mouky.