Sušená rajčata

Jedna z možností, jak si poradit s velkou úrodou rajčat, jsou sušená rajčata. Skvělá k těstovinám, na pizzu, do různých pomazánek a salátů… Možností je hromada, tuhle lahůdku musíte mít v zásobě.

IMG_2805

Rajčata nejprve nakrájíme – menší rajčátka na polovinu, větší můžeme i na čtvrtky. Necháme je i s dužinou – bez nich by zbyla z rajčat jen suchá slupka. Položíme je řezem dolů do sušičky a sušíme na 70 stupňů 2 – 3 dny. Rajčata nesušíme úplně do tvrda, chceme, aby zůstala měkčí, ještě s trochou dužiny.

Vezmeme menší skleničku a na dno nasypeme 2 – 4 plátky česneku, čtvrt lžičky třtinového cukru a špetku sušených bylinek – bazalka, oregáno a tymián (čerstvými ale také nic nezkazíte). Přidáme sušená rajčata a zalijeme slunečnicovým olejem. Lehce zavřeme víčkem a skleničkou mírně poklepeme, abychom dostali ven vzduchové bubliny. Poté dolijeme olej až k okraji skleničky – pokud by vám rajčata koukala, mohla by se zkazit.

Víčko pevně utáhneme a zavařujeme v hrnci s vodou při teplotě cca 85 stupňů přibližně půl hodiny. Rajčata Vám tak vydrží celou zimu.