Borůvkový koláč

Vyrazila jsem do lesa a všude modro! Tolik borůvek pohromadě jsem už pár let neviděla. Abych tu nádheru nějak dobře využila, udělala jsem zdravý koláč a zbytek dala do mrazáku na zimu – borůvková ovesná kaše v prosinci krásně zahřeje.

2018-06-30-19-57-09n.jpg

Pár slov ke zdraví…

Borůvky jsou skvělou léčivou potravinou. Jsou bohaté na vitamín C – působí na naši imunitu, působí jako prevence proti nachlazení, infekcím a jiným zdravotním omezením. Jsou nejlepším přírodním antioxidantem a mají vysoký obsah železa. Pomáhají léčit chřipku, respirační onemocnění, rýmu a další. Zlepšují zrak, pomáhají při průjmech, mají blahodárný účinek na ledviny a močové cesty.

IMG_20180630_204252n.jpg
Suroviny
  • ¾ kg borůvek

Těsto:

  • 20 g droždí
  • 1 lžička třtinového cukru
  • 180 ml rostlinného mléka (já použila vanilkové sójové)
  • 25 g kokosového cukru
  • 250 g špaldové mouky hladké (můžete promíchat s celozrnnou špaldovou)
  • 2 vejce
  • Špetka soli
  • 50 g kvalitního másla nebo kokosového oleje

Náplň:

  • 250 g tvarohu
  • 100 g zakysané smetany
  • 2 lžíce medu
  • Vanilková semínka

Drobenka

  • 25 g ovesných vloček
  • 25 g třtinového cukru
  • 15 g kokosového oleje

 

Postup

1.
V misce rozmícháme půl kostky droždí s jednou lžičkou cukru, přidáme půl hrnečku mléka v pokojové teplotě a 100 g mouky. Zakryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek – čekáme, až se na povrchu začnou tvořit malé bublinky. Za pět až deset minut je většinou hotový.

2.
Do zbytku mouky přidáme kokosový cukr, kvásek, nalijeme zbytek mléka (ne z lednice!) a vyklepneme do těsta dva žloutky. Přidáme sůl, máslo nebo olej a dáme kynout (cca 2 hodiny).

3.
Na náplň rozšleháme tvaroh s bílky, kysanou smetanou a medem. Můžeme přidat vanilková semínka.

4.
Na drobenku smícháme ovesné vločky, cukr a kokosový olej. Vše pomačkáme v ruce, aby nám vznikla sypká směs.

5.
Vymažeme si kulatou formu na koláč, vyklepneme do něj vykynuté těsto a rozválíme ho malým válečkem do krajů (nebo vymačkáme prsty). Rozetřeme na těsto tvarohovou náplň, posypeme borůvkami a ovesnou drobenkou. Pečeme na 180 stupňů přibližně půl hodiny.