Kaše do skleničky

Kaše do skleničky je skvělý vynález na snídaně i svačiny – večer uděláte, ráno vezmete a jdete. Stačí si s sebou vzít lžičku a hodovat můžete kdekoli, v práci, ve škole, v autobuse. Děti tuto svačinku jistě ocení – mohou si ji samy připravit a dají si tam vše, co mají rády. Nejlepší variabilní dobrota!

2018-06-20-20-31-55n.jpg

Postup je absolutně proměnlivý – místo ovesných vloček můžete dát pohankové, jáhlové, žitné – co budete mít zrovna po ruce. Můžete si udělat mléčnou i bezmléčnou variantu – kravské mléko nahradit rostlinným, jogurt nahradit ovesným jogurtem, vyměnit ho za kozí jogurt, tvaroh, použít všemožné druhy ořechů a semínek a navrch dát jakékoli sezónní ovoce. Popusťte uzdu své fantazii a pokud máte děti, nechte je, ať si udělají skleničky podle své chuti – uvidíte, jak je to bude bavit a o to raději to budou jíst s chutí.

Ingredience

(sklenička 250 ml)

  • 1/3 skleničky ovesných vloček (žitné, jáhlové,…)
  • 1 lžíce chia semínek
  • mléko na zalití vloček (voda, rostlinné mléko)
  • 1 lžíce jogurtu (tvaroh, kozí jogurt) – lze vynechat
  • 1 lžíce oříšků (vlašské, lískové, …)
  • 1 lžička semínek (konopná, goji, mák, sezam, len,…)
  • 1 lžička medu nebo sirupu (datlový, javorový, agáve,…)
  • sezónní ovoce (jablka, hrušky, borůvky, jahody,…)
Postup

Postupně vrstvíme jednotlivé ingredience do skleničky, zavřeme a necháme přes noc fermentovat v teple na kuchyňské lince. Pokud chceme kaši až na svačinu, dejte skleničku raději do lednice a přes den nechte venku. Vločky krásně zesládnou a fermentací získají další cenné látky pro naše tělo.

IMG_20180620_133209
Příklady skleniček

Jahodová – vločky, kokosové mléko, bílý jogurt, mandle, jahody, kokos

Hrušková – vločky, mandlové mléko, tvaroh, goji, mák, hrušky

Banánová – vločky, mléko, rozinky, goji, banán, javorový sirup

Borůvková – vločky, rýžové mléko, kozí jogurt, lískové ořechy, borůvky

Mrkvová – vločky, kokosové mléko, tvaroh, konopná semínka, rozinky, jablko, mrkev