Cizrna v krémové omáčce

Chutné bezmasé jídlo, které přesvědčí i ty, kteří luštěniny nikdy moc nemuseli…

 

Cizrna je skvělá luštěnina. Spolu s červenou čočkou patří k nejlépe stravitelným luštěninám, proto zastupují v mojí kuchyni první místo mezi nejčastěji používanými luštěninami. Zásobuje tělo cennými rostlinnými bílkovinami, důležitou vlákninou, obsahuje spoustu vitamínů a minerálů – hlavně železo, ale i vápník, hořčík, draslík a mangan. Je velmi vhodná pro vegetariány a vegany, doporučuje se těhotným ženám i dětem a je skvělá i pro lidi s cukrovkou – má nízký glykemický index (nedostanete hned hlad a nebudete po obědě trpět touhou dát si něco sladkého) a její vláknina příznivě ovlivňuje hladinu krevního cukru i cholesterolu. Doporučila bych ji tedy i při redukčních dietách a k celkovému posílení imunity.

Rychlé vaření v kuchyni

Cizrnu namočte nejlépe přes noc, pak sceďte a vařte 45-50 minut v papiňáku nebo 2-3 hodiny v obyčejném hrnci (dokud není cizrna měkká).

Je skvělá do salátů, pomazánek, krémových omáček a polévek.

 

Ingredience
  • 500 g vařené cizrny (200 g v suchém stavu nebo 2 plechovky)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 větší cibule
  • 1 lžíce sladké papriky
  • 1 lžička mořské soli
  • 400 ml vody nebo vývaru
  • Pár kapek citronové šťávy
  • 1/3 lžičky dijonské hořčice
  • 50 ml rostlinné smetany (ovesná, sójová nebo použijte kvalitní kravskou)
  • Na ozdobu pórek, kousky rajčat
Postup

Ve větším kastrolu orestujeme na olivovém oleji na kousky nakrájenou cibuli, přidáme papriku a sůl. Minutku mícháme (ne déle, paprika by zhořkla).
Zalijeme teplým vývarem nebo vodou, přidáme polovinu vařené cizrny, dvě minuty necháme probublat a tyčovým mixérem rozmixujeme omáčku do hladka.
Přidáme zbytek cizrny, dochutíme solí, citronovou šťávou, hořčicí a necháme ještě pár minut prohřát.
Nakonec vlijeme smetanu, můžeme přidat na chvilku prohřát na kolečka nakrájený pórek. Podávám s kukuřičnými těstovinami a s na kolečka nakrájenými cherry rajčátky.