Pampeliškový med

Pampeliškový med je další úžasná věc, kterou nám může příroda na jaře dopřát. Tolik vitamínů, minerálů a skvělých účinků na tělo, to prostě musíte zkusit!

 

Pampeliškový med je řidší než včelí med. Podporuje skvěle imunitní systém, pročišťuje ledviny, močové cesty, detoxikuje a odkyseluje organismus. Je účinný při prevenci cukrovky, snižuje krevní tlak a dámy pozor! Podporuje zdravou a krásnou pokožku a pomáhá při dlouhodobé únavě.

Když jsou pampelišky tak zdravé a skvělé, proč utrácet spoustu peněz za doplňky v lékárně, když nám zdraví roste přímo pod nohama?

Základem medu je trhání a trhání a trhání hlaviček pampelišek. Já si na pomoc vzala moje kluky a za chvilku bylo hotovo 😉

Suroviny
  • 600 hlaviček pampelišek
  • 1 bio citrón
  • 1 bio pomeranč
  • 3 litry vody
  • 3 kg třtinového cukru
Postup

1.
Natrhané květy zbavíme nečistot – neproplachovala jsem, aby na nich zbyl pyl, pouze jsem proklepala, aby vypadli broučci. Přidáme nakrájený na kolečka citron a pomeranč, 15 minut povaříme a necháme do druhého dne vychladnout a odstát.

2.
Druhý den pampeliškový výluh slijeme přes sítko vystlané plátýnkem, přisypeme cukr a pomalu na mírném ohni vyříme, dokud med nezačne houstnout. Vše trvá cca 2 hodiny, občas opatrně promícháme.

3.
Hotový med plníme do vyvařených skleniček. Doporučuji si dát ráno lžičku medu do čaje, je to hotová slast!

4.
Pokud si odendáte část medu a přidáváte cukr a další cukr a další cukr, až bude hmota hustá tak, že by se dala krájet, nalijte med do formiček a nechte ztuhnout. Nezapomeňte přidat špejli na držení. Druhý den máte skvělá pampelišková lízátka pro děti 😉