Batátové bramboráčky

Dnes k obědu absolutní lahůdka, která je plná vitamímů, minerálů a po které nepřiberete ani deko. Místo vajíček jsou použitá rozemletá lněná semínka, která obsahují zdravé omega 3 mastné kyseliny, kterých máme celkem nedostatek. Přitom je to takový malý zázrak přírody – pomáhají snižovat krevní tlak, cholesterol, brojí proti srdečním nemocem a cukrovce. A pro děti jsou úžasné kvuli vývoji mozku a celého těla.

 

Ingredience

– 3 lžíce bio lněného (zlatého semínka) – nebo 2 menší vejce
– 600 g očištěných babátů
– 100 g jáhel v suchém stavu
– 250 ml vody
– 3 stroužky česneku
– 3 lžičky majoránky
– 2 lžičky soli
– 100 g pohankové mouky
– olivový olej nebo přepuštěné máslo

Postup

Vyprané lněné semínko 3 minuty povaříme v 50 ml vody a necháme odstát. Vyprané jáhly uvaříme v 250 ml vody cca 5 minut, pak plamen vypneme a necháme pod pukličkou 15 minut dojít. Batáty najemno nastrouháme, přidáme k nim ostatní suroviny a promícháme. Tenké bramboráčky smažíme ve vyšší vrstvě oleje, pak vysušíme papírovým ubrouskem. Pokud se vám těsto trhá, přidejte mouku. Pozor, pánev musí být před začátkem pečení rozpálená, jinak se vám budou bramboráčky trhat.
Podávala jsem s orestovaným tofu na medu a zeleninou.