Krémové gnocci s žampiony

Ve všech receptech, na které zběžně narazíte, se ke gnocchi podává kuřecí maso nebo špenát se smetanou. Oboje je na mě na trávení celkem těžká variace, proto jsem se rozhodla udělat bezmasý chod plný zeleniny, který naše tělo potěší velkým množstvím vitamínů a minerálů, které se v jedné porci ukrývají.

 

Pár slov ke zdraví…

Fazole jsou pro lidský organismus velmi prospěšné. Posilují srdce a krevní oběh, chrání před obtížemi jater a ledvin, dokáží odvodnit organismus. Jak uvařit fazole, aby nás nenadýmaly? Je dobré je přes noc namočit, namáčecí vodu vylít a dát je vařit na hodinu a půl nebo na 45 minut do tlakového hrnce. Nejlépe je vaříme s kmínem, saturejkou, tymiánem nebo majoránkou, čímž snížíme nadýmání na minimum. Můžete přidat i malý kousek (cca 3 cm) mořské řasy, dodáte fazolím další minerály a zlepšíte stravitelnost luštěnin.

 

Suroviny
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 5 oloupaných žampionů
  • ½ hrnku zeleného hrášku
  • ½ hrnku kukuřice

  • ½ hrnku zelených fazolek
  • 150 g sušených rajčat
  • 1 hrnek vařených bílých fazolí
  • 150 ml rostlinné smetany (ovesná, mandlová,..)
  • 100 g rukoly
  • Sůl, pepř
  • 3 lžíce neaktivního droždí (seženete ve zdravé výživě)
  • 1 lžíce sójové omáčky Shoyu
  • 1 lžička provensálského koření
  • 200 g gnocchi
Postup

1.
Na olivovém oleji orestujeme nakrájenou cibuli a česnek, přidáme nakrájené žampiony a pět minut restujeme. Přidáme hrášek, kukuřici, fazolky a dalších pět minut smažíme na pánvi.

2.
Do vzniklé směsi přidáme sušená rajčata a fazole, necháme prohřát a zalijeme rostlinou smetanou. Přisypeme sůl, pepř, neaktivní droždí, provensálské koření a dochutíme sójovou omáčkou. Přimícháme rukolu, počkáme, až lístky zavadnou a odstavíme.

3.
Do vroucí osolené vody vsypeme gnocchi, počkáme, až vyplavou, scedíme a hotové noky promícháme s uvařenou směsí.

4.
Podáváme se zeleninovým salátem.