Zelný salát na sladko

Tento salát je skvělý tip, když potřebujete rychle doplnit vitamíny, zažehnat jarní únavu a trochu barevně oživit své jídlo. Je trochu nasládlý, proto se skvěle hodí jako příloha k zeleninovému bulguru, rýži, nebo se umí hezky doplňovat s pečenými batáty. Já si ho dávám ráda i jako odpolední svačinu.

Nebojte se experimentovat se surovinami. Můžeme použít červené zelí, přidat rozinky a jiná semínka, pohrávat si s poměry ingrediencí v zálivce. S každým pokusem přichází nová a nová chuť, kterou stojí za to objevit!

Pár slov ke zdraví…

Zelí je známé pro svůj vysoký obsah prospěšných živin. Odbourává také mastnou pleť a akné, podporuje zdravé vlasy, nehty a kůži. Je zeleninou, která vám dokáže podpořit váš imunitní systém, skvěle se hodí k dietám a detoxikacím.

4 osoby – 10 minut

Ingredience
Salát
  • ½ hlávky bílého zelí
  • 3 mrkve
  • 1 jablko
  • 2 polévkové lžíce sezamových semínek
  • ½ citronu
Zálivka
  • 2 polévkové lžíce sezamového oleje
  • 5 polévkových lžic olivového oleje
  • 2 polévkové lžíce sójové omáčky Shoyu
  • 1 polévková lžíce medu
  • 1 polévková lžíce datlového sirupu
  • špetka soli
Postup
1.
Mrkve oškrábeme a nahrubo nastrouháme na struhadle. Zelí nakrájíme nožem na tenké nudličky a jablko oškrábeme, okrájíme a nastrouháme najemno.
2.
Zeleninu promícháme a pořádně promačkáme rukou, aby zelí hezky změklo. Vymačkáme šťávu z citronu a tu promícháme se vzniklou směsí. Přisypeme semínka.
3.
Na zálivku smícháme všechny uvedené ingredience, vmícháme do salátu a můžeme nechat hodinu odležet v chladu, aby se všechny chutě pěkně propojily.