Tempeh zapečený s cuketou

Tohle jídlo u nás sklidilo doma nevídaný úspěch – nebo přesněji hlavně tempeh, který vše doladil do dokonalé chuti a příjemně nás zasytil jako kus pořádného masa.

Co je to vlastně tempeh? Jsou to uvařené sojové boby, které jsou prorostlé ušlechtilou plíšní (podobně jako hermelín) a následnou fermentací vznikne konečný produkt. Vlivem fermentace se sojové boby stanou zdraví prospěšné, protože jsou znehodnoceny antinutriční látky (snižují výživovou hodnotu potravin), zvýší se podíl proteinů, vlákniny
i vitamínů. Tempeh je skvělý zdroj bílkovin (velmi dobrá zpráva pro vegany a vegetariány), vitamínů (hlavně vitamínu B) a probiotik.

Existuje několik druhů – tempeh natural je nutné dochutit (nejlépe marinovat například v sojové omáčce a ve směsi koření) a tepelně upravit. Dále je smažený, marinovaný, já ale nejraději používám uzený, který chutná a voní po oříškách a uzeném 🙂 Může se konzumovat i za studena – – stačí ho přidat do různých salátů, rizot,… Já na něj nedám dopustit v kombinaci s karamelizovaným medem! Dnes jsem ho ale zapekla se zeleninou a opět se nám potvrdilo, že tempeh je výborné zpestření našeho jídelníčku.

Pár slov ke zdraví…

Tempeh bych určitě doporučila při rudekční dietě (pokud chcete zhubnout a nemít hlad), malým dětem, těhotným ženám i sportovcům. Je zde velká výhoda zastoupených bílkovin, nízký glykemický index (to znamená, že dostaneme až později po jídle opět hlad a nebudeme mít ani delší dobu žádnou chuť na sladké!) a význmné množství vitamínu B (prevence aftů, oparů, ekzémů, praských koutků a podobně).

4 porce – 45 minut

Ingredience
  • 2 velké cukety
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • 1 červená paprika
  • ½ pórku
  • 1 balíček uzeného tempeh
  • 1 lžíce datlového sirupu
  • 1 špetka bylinkové soli
  • pepř, muškátový oříšek
  • 1 lžička červené papriky
  • 1 lžička skořice
Postup
1.
Předehřejeme troubu na 180 stupňů, horkovzdušnou na 160. Omyté cukety přepůlíme na půl, vnitřek vydlabeme a odložíme dužinu do mísy.
2.
Nakrájíme na malé kousky česnek a orestujeme ho na olivovém oleji. Přidáme nakrájenou papriku, pórek a přidáme dužinu z cukety. Okořeníme a 3 – 5 minut restujeme. Nakrájíme na kousky tempeh a vložíme ho do pánve k zelenině na další 2 minuty. Uplně nakonec přidáme lžíci datlového sirupu, zamícháme a odstavíme.
3.
Vzniklou směsí poklademe připravené cukety, které již máme připravené na pekáči a vložíme na 20 minut do trouby – nebo na takovou dobu, dokud nezačne směs pomalu hnědnout a cukety nebudou měkké. Pokud jíte mléčné výrobky, na posledních pár minut můžeme přidat nastrouhanou Nivu.
4.
Podáváme se štouchanými brambory, batáty nebo rýží a trochou sosu. Možností je opravdu nespočet. Dobrou chuť!