Quinoa s červenou řepou a tofu

Ke quinoe se většina z nás zatím staví s nedůvěrou. Neví, jak ji dochutit, aby byla dobrá, s čím ji podávat, prostě jak s ní naložit… Tato kombinace vás ale dostane! Houbovo-špenátová směs, kterou krásně doplňuje sladká řepa, vynikne s mírně nakyslou zálivkou, kde tou poslední tečkou je restované tofu na medu. Spousta chutí, které dohromady tvoří skvělé jídlo.

Čekala jsem, jak se k tomuhle jídlu postaví moji kluci, ale výsledek mě mile překvapil! Oba baštili, až se jim dělaly boule za ušima a manžel si dokonce přidal! Takže quinoe třikrát zdar! – a můžeme jí zařadit na náš jídelníček.

Pár slov ke zdraví…

Quinoa je jedna z nejstarších obilovin pocházející z Jižní Ameriky. Je to vysoce výživná potravina a jedna z jejích hlavních předností je její bílkovinné složení. Jsou v ní zastoupeny téměr všechny dostupné proteiny, takže pro vegetariány a vegany je to velmi hodnotná potravina. Má vysoký podíl horčíku a vitamínu B2, proto prospívá lidem, kteří trpí na migrény. Je to jedna z nejbohatších potravin na železo. Napomáhá při snižování krevního tlaku, při diabetu a při rakovině tlustého střeva. Je to zkrátka superpotravina, se kterou se vyplatí si občas obohatit jídelníček.

4 porce – 30 minut

Ingredience
Quinoa
  • 120 g quinoy
  • ½ litru vody
  • 1 lžíce sojové omáčky Shoyu
  • 1 červená řepa
  • větší hrst sušených lesních hub (můžete nahradit žampiony)
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička kurkumy
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 4 lžíce jablečného octa
  • 80 g baby špenátu
Zálivka
  • 250 ml vody
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 2 lžíce medu
  • ½ lžičky kurkumy
Tofu
  • 2 balíčky uzeného tofu
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžíce agáve sirupu
Postup
1.
Nejprve si namočíme sušené houby, minimálně na půl hodiny. Quinou propláchneme ve studené vodě a vložíme na hlubokou pánev. Zalijeme
½ litrem vody a přidáme lžíci sojové omáčky. Přivedeme k varu a vaříme čtvrt hodiny.
2.
Červenou řepu oloupeme a nastrouháme na tenké nudličky. Do hrnce nalijeme olivový olej a orestujeme na něm česnek a koření. Jen chvilku – aby se rozvinula vůně koření, ale nespálil se česnek. Přidáme scezené houby, řepu a jablečný ocet a restujeme, dokud houby nejsou měkké. Úplně nakonec vmícháme špenát.
3.
Všechny ingredience na zálivku smícháme. Quinou promícháme se směsí z červené řepy a hub, pak dochutíme zálivkou.
4.
Nakrájíme tofu na kousky. Začneme restovat na rozpálené pánvi a po chvilce přidáme med a sirup. Párkrát promícháme, počkáme, až med se sirupem trochu zkaramelizuje a můžeme podávat s hotovou quinoou.