Klíčím, klíčíš, klíčíme!

Přes zimu a hlavně teď, ke konci zimy, kdy už nám dochází veškerá uskladněná zelenina a netrpělivě vyhlížíme přicházející jaro, se nám hodí pořádný doping plný minerálů a vitamínů. Nemusíte kupovat drahé multivitamíny, stačí tomu všemu věnovat pět vteřin denně a dokonalý životabudič je na světě!

Naklíčená semínka. Co to je? K čemu je to dobré? Moc složitý proces? Dá se to koupit už hotové?
Tak tedy postupně. Z jednoho malého semínka při použití vody, správné teploty a investovaného času dostaneme mnohanásobně navýšené množství živin nezbytných pro optimální fungování našeho těla. Stačí malá porce jednou denně, která vám dodá vysoký příjem minerálů – hlavně železa, což ocení i vegetariáni a vegani, kteří ho mají nedostatek.
Proces je to jednoduchý. Buď můžete zainvestovat a koupit si nakličovací misky, kde můžeme klíčit až tři druhy semen najednou, nebo nám v domácích podmínkách postačí obyčejná sklenice a silonová ponožka.
Potřeby
  • ½ litrová sklenice na zavařování
  • prodyšný materiál – plátýnko, silonová ponožka, tyl,..
  • gumička
  • semínka ke klíčení
Postup
Dáme semena do sklenice, menší stačí po dně, větší maximálně do půlky sklenice – klíčením narostou. Zalijeme je vodou a necháme přes noc odpočívat. Druhý den ráno vodu vylijeme a minimálně dvakrát denně proplachujeme přes ponožku připevněnou ke sklenici gumičkou. Za dva až čtyři dny je hotovo. Já sklízím, když mají semínka tak centimetrové výhonky, ale můžete nechat i déle – jen pozor na plíseň a často proplachujte! Naklíčená semena dejte do čisté skleničky, uzavřete a nechte v lednici. Měla by zde vydržet až týden – u nás jsou maximálně do čtyř dnů snědená.
S nakličovacími miskami je to jednodušší. Máte tři misky nad sebou, kdy do té nejhořejší naléváte vodu, počkáte, až proteče dolů a opět vylijete. Není to žádná věda, nezabere Vám to žádný čas a je to taková dobrota! Například naklíčený zelený hrách chutná jak čerstvý hrášek a naklíčená cizrna dodá všem vašim salátům skvělý šmrnc!
Naklíčená semínka můžete používat ke každému jídlu, stačí jedna lžíce denně, můžete přidávat do salátů, posypávat polévky, uvařené obiloviny… Kreativitě se meze nekladou. Jen prosím používejte buď tepelně neupravené, nebo jen na chvilku prohřáté na páře. Přílišným vařením byste totiž zničily všechny živiny, co ze semínek dělají superpotravinu.
Klíčit se dají všechna semena, co jsou neloupaná a jakkoli tepelně neupravovaná. Čočka, hrách, řeřicha, fazole,… například firma Sonnetor prodává i směs semínek přímo určená ke klíčení.
Pozor! Fatole ledvina a navy nenakličujte! Jsou v syrové podobě nestravitelné a neudělaly by Vám moc dobře.